- Ar-Ge faaliyeti yurt içinde yapılsa fakat projede çalışan personel eğitimini yurt dışında alsa (yani diplomalar yurt dışından alınsa) bu personel indirimler kapsamında desteklenir mi? Eğitim masrafları (yurt/uçak bileti) vs. karşılanır mı?
- Daha önce Ar-Ge merkezinde 1 yıldan fazla çalışan Ar-Ge mühendisinin başka bir Ar-Ge merkezinde işe başlaması durumunda lisansüstü ve doktora ders süreleri için izlemesi gereken yol nasıl olmalıdır? Yeni şirkette de 1 yılı doldurması gerekli midir?
- Personelin dışarıda geçirdiği zamanın tespiti nasıl yapılacak?
- Sanayi dışı sektörlerde tasarımcılar çok farklı lokasyonda çalışabiliyorlar bunun denetimi nasıl olacak?
- Dışarıda geçirilen zamanlarda sadece yüksek lisans süreleri mi destek ve teşvik kapsamındadır? İşletmede yapılan deney-test çalışmaları vb faaliyetler de kapsamda mıdır?
- Tasarım merkezi personeli tasarım projesi kapsamında müşteri firmanın Ar-Ge/tasarım merkezinde çalışırsa teşviklerden yararlanabilir mi?
- Dışarıda geçirilen zamanın bir üst sınırı var mı? Bir personel sürekli olarak dışarıda zaman geçirebilir mi?
- Dışarıda geçirilen süreler nasıl tespit ediliyor?
- Dışarıda geçirilen süreler için kanıt dökümanlarından beklenti nedir? Ar-Ge merkezinin ve yöneticilerin taahhütü yeterli midir?
- Dışarıda geçirilen süreler içerisindeki”bilimsel etkinlikler” kategorisine yurt dışı konferans ve eğitimlere katılım da dahil ediliyor mu?
- Değişen (haftalık) yüksek lisans veya doktora programlarında ne yapılmalıdır?
- Çalışma yerinde geçirilen zaman için bir sistem kurulup belgelendirme isteniyor. Dışarıda yapılan faaliyetler nasıl belgelendirilecek ve fuarlara yapılan ziyaretler bu kapsamda olacak mı?
- 5746 sayılı Kanun’dan faydalanabilmek için Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinin Türkiye içinde gerçekleştirilmesi gerekiyor. Dışarıda geçen süre ayrıcalığından yurt dışındaki denemelerimiz için yararlanabilir miyiz? Yoksa bütün prototip denemelerimiz yurt içinde mi olmalı?
- Şehir dışında devam edilen doktora programlarında yolda geçen süre nasıl değerlendirilmeli?
- Dışarıda geçirilen zamanın bir üst sınırı var mı? Bir personel sürekli olarak dışarıda zaman geçirebilir mi?
- Ar-Ge merkezi dışında, bina içinde yapılan toplantılar için dışarda geçen süreler kapsamında beyan nasıl olacak? İspat için toplantı tutanakları yeterli midir?
- Lisansüstü eğitimini yapan 1 yılını doldurmuş Ar-Ge personeli için faydalanacağımız dışarıda geçen zaman aylık ders saati ile mi sınırlı olacak yoksa bu eylem için dışarıda geçirdiği zaman da teşvike tabi mi? Tez aşaması safhasında da faydalanabilecek mi?
- Personelin dışarıda geçirdiği zamanı size nasıl ispatlayacağız?
- Dışarıda geçirilen zaman nasıl ölçülüyor, nasıl raporlanıyor?
- Dışarıda geçirilen zaman için faydalanılacak zaman aralığı nedir? (lisansüstü eğitimde geçen zaman)
- Dışarıda geçen süre için Bakanlar kurulu onay süreci nasıldır?
- Ar-Ge veya Tasarım Merkezi şirket binasında fakat uygulama kırsal bölgelerdeki köylerde yapılabilir mi?