- Tasarım Merkezi başvuru sürecinde tamamlanan, devam eden ve planlanan projelerin arasından hangilerini sunulması gerekmektedir?
- Tasarım Merkezi başvurusunda bulunabilmek için kaç tane tasarım projesine sahip olunması gerekmektedir?
- Tasarım merkezi Ar-Ge projesi yapabilir mi?
- Tasarım merkezi Türkiye içinde olup, tasarım merkezine bağlı farklı ülkelerde bulunan tasarım ofisleri faaliyet gösterdiğinde yurt dışında yürütülen bu tasarım projeleri de indirim kapsamına girer mi?
- Ar-Ge merkezi içinde tasarım projesi (faaliyeti) yaparken, grafik tasarımcıların yapacağı görsel değişiklikler işlevsellik kapsamına girer mi? Örneğin Ortadoğu pazarı için altın yaldızlı ürün tasarımları hazırlamak.
- Ar-Ge merkezlerinde olduğu gibi tasarım merkezlerinde de “Tamamlanmış Projeler” için hala 5 proje sınırı bulunacak mı?
- Yapılacak projelerin sadece Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na ve TÜBİTAK’a mı bildirilmesi gerekmektedir? Yoksa firma içerisinde yapılan Ar-Ge ve tasarım faaliyetlerine yönelik projeler geçerli midir?
- Ar-Ge merkezlerinin devam etmesi için yıllık belirli bir Ar-Ge projesi yapma zorunluluğu var mı?
- Ar-Ge Merkezi olduktan sonra her projenin Bakanlığa bildirimi gerekecek mi?
- Ambalaj üretiminde hiç üretilmemiş özgün bir yapılanma elde edebilmek için yapılan proje, tasarım projesi kabul edilebilir mi?
- Firma içerisinde yürütülen temel mühendislik, sistem upgrouding çalışmaları tasarım projesi olarak sınıflandırılabilir mi? (Örneğin sistemin iyileştirilmesi, yenileme projeleri)
- Kanun metninde Tasarım/Ar-Ge projeleri ve Ar-Ge/tasarım sayılmayan faaliyetler tanımlanmış. Fakat tasarım konusunda bazı açıklamalara ihtiyaç var. Şöyle ki tasarım merkezi prototip ürün imalatı yapabilir mi?
- Tasarım adı altında bina/yapı tasarımı gerçekleştiren bir tasarım merkezi olmak yeterli midir? Yapının büyüklüğü niteliği ile ilgili bir çerçeve var mı?
- Tasarım faaliyeti neye girer?
- Tasarım faaliyetleri içerisinde Ar-Ge laboratuvar çalışmalarının çıktısını emsal alan pilot üretim tasarımları ve pilot üretim yöntemleri değerlendirilebilir mi?
- Tasarım faaliyetlerinden sadece endüstriyel tasarım mı anlamalıyız? Teknik tasarım faaliyeti veya ürün tasarım faaliyeti tasarım faaliyeti sayılabilir mi?
- Tasarım Merkezi kurmak için en az kaç tasarım projesi yürütülüyor olması gerekiyor? Müracaat etmeden önce (merkez kurmak için) projelere Değerlendirme Raporu almak zorunlu mudur?
- Tekstil sektörünün Ar-Ge’si moda ve koleksiyon tasarımıdır. Moda tasarımı teşvik kapsamına giriyor mu?
- Uzmanlaşmış tasarım faaliyetlerini açıklayabilir misiniz?
- Yaptığımız endüstriyel ambalaj tasarımlarını yurt dışında ürettirip bunları transit ticaret yoluyla yurt dışına satıp, gelir elde ediyoruz. Tasarımlarımız endüstriyel tasarım tesciline sahiptir. Tasarım merkezi olma ihtimalimiz nedir? Diğer 4 şartı zaten sağlayabiliyoruz.
- Mevzuatta geçen tasarım faaliyeti tanımında “ürün veya ürünlerin işlevselliğini artırma, geliştirme, iyileştirme ve farklılaştırmaya yönelik” ifadesinde işlevselliğin tanımı net olarak nedir? İşlevselliğin tekstil, otomotiv, beyaz eşya, vb. sektörler özelinde örneklemelerle açıklamasını yapabilir misiniz?
- Endüstriyel tasarım, tasarım faaliyeti olarak değerlendirilecek mi? Eğer değerlendirilecekse her farklı sektörün kendine özgü anladığı bir endüstriyel tasarım faaliyeti var. Bunun ayrımı nasıl yapılacak?
- Üretim prosesi tasarımı, süreç tasarımı, proses adımlarını azaltmaya yönelik tasarımlar tasarım faaliyeti olarak değerlendirilecek mi? Eğer değerlendirilmeyecekse mevzuatta geçen tasarım faaliyeti tanımına uygun içerik ne olacak?
- Tekstil firmalarında ipliklerin dokuma tezgahında gerçekleştirilen dokuma farklılıklarına göre elde edilen kumaş veya halı gibi ürünlerin görsel, kalite ve renk değişiklikleri tasarım faaliyeti olarak ele alınabilir mi?
- Özel makine tasarımı ve imalatı, ürünün seri imalatına uygun hat tasarımı ve imalatı, fikstür ve aparat tasarımları, transfer kalıpları tasarımı, robot hat dizaynları, metallere plastik şekil verme uygulamalarında kullanılan kalıpların tasarım ve imalatı başlıklarında hizmet veren firmalar tasarım merkezi kapsamında değerlendirilebilir mi?
- Tasarım Merkezleri için planlanan proje sunulmayacak mı?
- Üniversitelerle ortak proje yapma zorunluluğu devam ediyor mu?
- Proje nedir?
- Ar-Ge Merkezi başvurusu esnasında firma öz kaynaklarını kullanarak daha önce gerçekleştirmiş olduğu projeleri sunabilmekte midir?
- Firmada yapılan a) maliyet düşürme çalışmaları b) Yeni ürün çalışmaları (daha önce satılmayan ürünler) Ar-Ge faaliyetleri midir?
- Ar-Ge Merkezinde; Ar-Ge proje sayısının belirli bir sınırı veya kişi sayısına göre oranı var mı? Yıllar bazında oran/sayı artmakta mıdır?
- Tamamlanmış projeleri de başvuruda sunmak şartı var mı?
- TEYDEB veya San-Tez şart mı? Yoksa Ar-Ge Merkezi faaliyeti içinde Ar-Ge projesi yapmak yeterli midir?
- Ar-Ge Merkezi başvurularında tek bir Ar-Ge Projesi ile başvurulabilir mi?
- 5746 sayılı Kanunun Uygulama Yönetmeliğinde yer alan Ar-Ge/tasarım faaliyeti sayılmayan faaliyetler (md.5/6) 4691 sayılı Kanunun Uygulama Yönetmeliği kapsamında da geçerli midir?
- Ar-Ge Projeleri faaliyetlerinin sonucu olarak geliştirilen ekipman/düzenek vb. proje çıktılarının seri imalat hatlarında kullanılacak olması ar-ge indirimine konu edilmesine engel midir? Örneğin; bir prosesin daha verimli olması adına geliştirilen bir konveyör için tasarım işçiliği, malzeme alımları, belki otomasyon için alınacak hizmet alımı kalemi projede ar-ge gideri olarak dikkate alınıyor. Projenin sonunda başarıyla proje tamamlanınca oluşturulan düzenek seri imalattaki tezgahlardan birinde kullanılıyor. Bu durumda harcamalar ar-ge indirimine konu edilir mi yoksa ar-ge alanının dışında, imalat hattında kullanıldığı için indirime konu etmemek mi gerekir?
- Gerçekleştirilmesi, yürütülmesi gereken proje sayısı zorunluluğu var mı?
- Ar-Ge veya Tasarım Merkezinde en az kaç proje geliştirmek gerekir?
- Ar-Ge veya tasarım merkezlerinde Ar-Ge projelerinin ticarileşmesi veya proje çıktıları için patent alma zorunluluğu var mı?
- Elektronik kart tasarımı yapılması tasarım faaliyeti olarak değerlendirilir mi?
- Ar-Ge Merkezi başvuru sürecinde tamamlanan, devam eden ve planlanan projelerin arasından hangilerinin sunulması gerekmektedir?
- Ar-Ge Merkezi başvurusunda bulunabilmek için kaç tane Ar-Ge projesine sahip olunması gerekmektedir?
- Mevzuatta, proje esaslı Ar-Ge ve tasarım indiriminden yararlanacak olanlar teknik kuruluşlarca düzenlenmiş olan “Tasarım Projesi Değerlendirme Raporu” ibraz ederler, ifadesi var. Burada bahsedilen “Teknik Kuruluşlar” hangileridir? Bu çerçevede süreç nasıl işlemektedir?
- Ar-Ge merkezi başvurusunda göz önüne alınacak yapılmış ya da yapılacak Ar-Ge veya tasarım projesinin herhangi bir kamu kurumu desteği almış olması şart mıdır?
- Horizon gibi uluslararası projeler için de 5746 sayılı Kanunun destek ve teşviklerinden yararlanabilir miyiz?